SELF, festival autorských projektov vlastným nákladom

SELF, festival autorských projektov vlastným nákladom

V Bratislave sa konal Festival SELF s podtémou "vlastným nákladom".

Mohlo by sa zdať, že festival s takýmto dovetkom je interná akcia pre úzky okruh ľudí. Prehliadka aktuálneho grafického dizajnu, ktorý sa nie vždy dostane do povedomia širšej verejnosti a ostane rezonovať len v kruhoch, ktoré sa danej problematike venujú. A nielen grafický dizajn, kopa vernisáží, prehliadok, konferencií, bienál a trienál sa často zmieša do zvonka ťažko rozlíšiteľnej masy.

 

coolSelf


Self sa síce venoval najmä výtvarníkom, no prezentácia súčasných dizajnérskych tendencií a jednotlivých umelcov nebola jeho hlavným ani jediným zámerom. Prezentované projekty mali spoločnú jednu dôležitú vec, ktorú je často ťažké pomenovať či vysvetliť.

Nemusí ísť o dizajn ani o výtvarné umenie. Môže to byť varenie, hudba, náboženstvo, mapovanie, žurnalistika. SELF projekty spája motivácia ich vzniku. Sú to všetko dobrovoľné, spočiatku často neziskové projekty, vznikajúce bez zadávateľa/zákazníka/klienta, z vlastnej iniciatívy tvorcov. Neexistujú s cieľom zarobiť, ale skôr priniesť niečo nové, experimentovať, posunúť dané odvetvie, v ktorom sa realizujú, ďalej.

 

vystava Self


Práca na zákazku alebo objednávku klienta je pre umelca či dizajnéra často nevyhnutná a len málokto si môže dovoliť živiť sa len svojou voľnou tvorbou. Keď je však motiváciou tvorby a iniciatívy len čisté nadšenie, odhodlanie a v niekoľkých prípadoch aj rozhorčenie nad súčasným stavom vecí, výsledok má nezameniteľne pravdivú a uveriteľnú príchuť.


Aj vďaka tomu mal festival predpoklad zaujať nielen výtvarníkov. Odhodlané, nikým neobjednané projekty s cieľom urobiť pokrok si zaslúžia pozornosť širšieho publika.


Festival SELF sa uskutočnil 7.- 9. septembra v priestoroch galérie Photoport a o poschodie nižšie sídliaceho ateliéru Tri v Jednom. V rámci festivalu mohli diváci vidieť výstavu prác účastníkov, vypočuť si prednášky a prezentácie, ale aj experimentálny koncert.

Sprievodným programom bola dielňa a poradňa Ostbloku, zoskupenia nadšencov dizajnu, ktorí vyhľadávajú, oprašujú a dokumentujú starý dobrý dizajn made in Czechoslovakia. Maroš Schmidt z Ostbloku je príznačne aj jedným z aktivistov za otvorenie prvého Umelecko-priemyslového múzea na Slovensku. Vo freestyle printing labe sa dalo v priamom prenose vidieť tlačiť plagáty Matúša Maťátka a Tomáša Klepocha. Na Selfe rozložil svoj prenosný 82 book&designshop Adam Berka a sprostredkoval tak návštevníkom množstvo časopisov a publikácii.

 

bookdesign shop

 

Špecialitou bola živá redakcia časopisu TVOR, namieste pripravujúca netradičné číslo o festivale. Členovia redakcie 48 hodín písali články, pripravovali rozhovory, fotili a zalamovali časopis, aby ho na konci festivalu mohli svojpomocne vytlačiť, poskladať a následne limitovanú edíciu vypredať.

 

tvor


Organizátorky sa spočiatku orientovali na projekty venujúce sa najmä vydavateľským činnostiam, z čoho vyplývala aj podtéma festivalu „vlastným nákladom“. Oslovili nezávislé časopisy (Komfort Mag, KIX KIX, Tvor), kníhkupectvá (82, Mrkvička.sk), vydavateľstvá a knižné projekty (Human Landscapes od Illah van Oijen). Vlastným nákladom vznikala aj M_P_BA, obľúbený sprievodca po výnimočných bratislavských destináciách či reakcia Martiny Rozinajovej na skostnatený systém slovenských učebníc - redizajn učebnice výtvarnej výchovy.
Postupne sa výber účastníkov rozšíril o ilustrátorov (Maťátko a Klepoch), dizajnérov písma (Ondrej Jób, Ján Filípek), blogerov (tototu.sk, trendlist.org), a dokonca aj hudobné zoskupenie (noise koncert v podaní Jack jack, ktorým sekundovali dizajnéri The Rodina so svojou vizuálnou performaciou).

 

JackJack


Pozvaný bol aj už legendárny prof. Ľubomír Longauer, ktorý prednášal o histórii grafického dizajnu a jeho výskume či nadšenci varenia a trhovísk Local Act vyvárajúci účastníkom Selfu. A znova len preto, že ich to baví.


Medzi „Self iniciatívy“ patrí aj samotný festival. Myšlienka zorganizovať ho vznikala postupne a bez zadávateľa. Cieľom organizátoriek dizajnérky Ľubici Segečovej a Evy Kašákovej a teoretičky dizajnu Márie Riškovej bolo nielen predstaviť oslovené projekty verejnosti, ale ich aj navzájom konfrontovať. A ako sa margo jeho prípravy vyjadrili „čím dlhšie to robíme, tým viac veríme, že to treba,“ s čím sa nedá nič iné, len súhlasiť. Organizátorky si dali záležať aj na tom, aby po festivale ostali stopy. Pripravili katalóg dôkladne sa venujúci jednotlivým projektom a motiváciam ich autorov.

 

tvor2


Fenomén nezávislých projektov bol aj vďaka festivalu pomenovaný a my sa môžeme tešiť na objavovanie ďalších. Či už to bude kočovná galéria, relaxačné štúdio alebo potulná knižnica.

 


A keďže každý zúčastnený projekt by si zaslúžil aj samostatný článok, po kliknutí si môžete prečítať špeciálne číslo časopisu TVOR o Selfe.

 

Pre Rádio_FM Gabriela Gažová
Foto: Jakub Jančo

Veronika Pulišová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame